Ruth van Gessel over haar stage bij Brandstof

Auteur(s): Merel Melief | Categorie: Proeven op de Arbeidsmarkt

In de nieuwe rubriek Proeven op de Arbeidsmarkt interviewen we studenten filosofie met een interessante stage. Deze keer Ruth van Gessel,  die stage liep bij Brandstof. We spreken haar in het Café Dwaze Zaken in Amsterdam. Nijmegen is Ruth namelijk ontgroeit, het is haar ietwat te studentikoos. Een stage in Amsterdam leek haar wel wat en dat heeft ze dan ook alles behalve dwaas aangepakt.

 

Wat is brandstof?

“Brandstof is een stichting opgericht door Laurens Knoop met Maria Janssens als enige vaste medewerker. Brandstof probeert om quitte te draaien en dan kun je je het niet veroorloven veel vaste werknemers te hebben. De projecten van Brandstof hebben een filosofische inslag. Het kan dat het daadwerkelijk over filosofie gaat maar vaak betekent het een filosofische manier van denken. Laurens Knoop heeft geen filosofie gestudeerd, Maria Janssen wel. Dit zie je terug in het bedrijf. Maria bewaakt de filosofische kwaliteit en Laurens richt zich meer op de contacten.”

 

Kun je een voorbeeld noemen van een project?

“Ze maken bijvoorbeeld het televisie programma Durf te Denken bij de omroep HUMAN. Afgelopen zomer hebben we het derde seizoen opgenomen. Hiernaast heeft Brandstof ook geassisteerd bij de opnames van het Filosofisch Kwintet met Clairy Polak en Ad Verbrugge. Het programma Durf te Denken heeft de vorm van een college. Elke aflevering wordt er een filosoof behandeld door een gastdocent.  Voor de tweede keer op rij heeft Brandstof ook een project op Lowlands gedraaid, LowSofie. Ze doen hier de wedstrijd So You Think. Er strijden zes jonge filosofen tegen elkaar  voor de titel ‘Beste Filosoof’. Dit jaar won Simon Gusman. Ook zijn er hoogleraren aanwezig die lezingen geven en de winnaar van So you Think mag uiteindelijk met hen in debat. Het  is leuk om te zien hoe hoogleraren een stuk zekerder van hun zaak zijn dan de jonge filosofen. Daarnaast start Brandstof ook filosofische cursussen op en brengen hiervoor formats naar buiten. Zo is Brandstof een samenwerking aangegaan met de Vrije Academie. Brandstof is verantwoordelijk voor de content van de filosofische colleges die daar gegeven worden. Naast dit alles werkt Brandstof ook vaak in de rol van adviseur, zo assisteren ze vaak in het creatieve proces van andere instanties die iets willen ontwikkelen of organiseren. Erg breed dus en Brandstof heeft eigenlijk continu een boel verschillende projecten naast elkaar lopen.”

 

Hoe kwam je bij Brandstof terecht?

“Ik heb eerst stage gelopen bij de VPRO als webredacteur voor een themaweek over armoede. Na korte tijd kreeg ik de ziekte van Pfeiffer en moest daarom stoppen. Het was me toen duidelijk geworden dat je van een stage erg veel leert en wilde er daarom nog wel één afronden. Na een korte speurtocht op internet  kwam ik terecht bij Brandstof. Ik heb ze een mailtje gestuurd en mocht langs komen. Na een gesprek met Maria voelde het alsof het wel klikte. Ik heb toen nog een gesprek met Laurens gehad en omdat ze het in de zomer altijd heel druk hebben konden ze me wel goed gebruiken. Ze vertelde me dat ze in het verleden de fout hadden gemaakt om teveel stagiaires aan te nemen, waardoor ze niet aan iedereen evenveel te bieden hadden. Als je een stage zoekt moet je soms gewoon durven. Stuur gewoon een mailtje, ook al denk je dat je geen kans maakt. Je weet nooit hoe de dingen lopen.”

 

Wat heb je tijdens je stage gedaan?

“Ik heb veel verschillende dingen gedaan. Omdat de stichting Brandstof zo veel verschillende projecten heeft lopen, betekent het ook dat de werkzaamheden gevarieerd zijn. Als eerste heb ik geholpen bij het programma Durf te Denken, waar ik zorgde voor het publiek. Het was wel even wennen om mensen zomaar op te bellen of te mailen. Gelukkig hadden ze een groot contacten bestand. Ik moest er tijdens het programma ook voor zorgen dat de jonge mensen vooraan zaten. Dan moest ik soms letterlijk de ouderen naar achter sturen, dat was wel lastig.

Ik heb een groot deel van de stage aan een syllabus gewerkt. Dat was van een hele andere orde. Er kwam meer filosofische kennis bij kijken. De syllabus wordt gebruikt voor een cursus die wordt aangeboden door de Vrije Academie en waarvoor Brandstof de inhoud verzorgd. De Vrije Academie is een academie waar iedereen tegen betaling cursussen kan volgen. Dat was nog wel een leuke test om te kijken hoeveel ik nog van elke filosoof wist. Diep ga je nooit op de filosofie in, want het is toch een cursus voor de beginner. Daarnaast heb ik geholpen bij LowSofie en daar had ik meer productionele taken. Ik zorgde ervoor dat alles soepel liep. Daar kwam toch even meer bij kijken dan ik in eerste instantie gedacht had. Ik vond het wel leuk om te merken dat er zo veel mensen komen. Ik weet zelf niet eens of ik wel was gegaan als ik op Lowlands was. Toch stond de tent altijd vol. We hadden een eigen bar met zelfs een echte stamgast die het hele festival bij ons gestaan heeft.”

 

Voegt een stage volgens jou iets toe aan de studie filosofie?

“Ik denk dat een stage voor veel mensen een leerzame toevoeging kan zijn. Bij filosofie zijn er twee uitgestippelde paden, namelijk promoveren of leraar worden. Wie geen van beide ziet zitten moet dus zelf iets ontdekken. Een stage is een goede manier om uit te vinden wat je als student filosofie kunt bijdragen. Je kunt er achter komen waar je goed in bent, omdat je tijdens je stage feedback krijgt. Daarnaast leer je wat je leuk vindt om te doen en wat niet. Zelf had ik na vier jaar studeren het gevoel dat ik eigenlijk nog niet zo veel geleerd had. De feedback die ik kreeg liet zien dat ik kwaliteiten bezat die ik opgedaan heb tijdens mijn studie, zoals het aandragen van creatieve oplossingen. Het is ook erg goed om uit je comfort zone te treden. Als student ga je naar je college en daar ben je passief. Daarnaast schrijf je wel stukken, maar deze schrijf je alleen in je kamer en je stuurt het pas op als je er tevreden mee bent. In de praktijk moet je soms dingen doen waarvan je geen idee hebt hoe. Je kunt dan erg tegen jezelf aanlopen, maar je leert er veel van.”

 

Denk je dat de opleiding je goed voorbereid op de praktijk?

“Ik merkte dat er wel een kloof bestond tussen wat je bij de opleiding filosofie leert en wat er in de praktijk van je gevraagd wordt. Bij filosofie heb ik geleerd om nooit zomaar mijn mening te geven. Eerst zoeken we alles uit over een bepaalde filosoof en als we dan na een hele tijd er genoeg van weten, voegen we daar misschien heel voorzichtig onze eigen mening aan toe. Toen ik bij Brandstof kwam moest ik meedoen aan brainstormen. Daar werkt het precies tegenovergesteld. Je moet dan gewoon dingen roepen, ook al is het misschien heel dom of raar, het kan uiteindelijk door associatie wel leiden tot goede ideeën.”

 

Download als PDF
| RSS 2.0 | Reageer op dit artikel

Er zijn geen reacties op dit artikel

Reageer op dit artikel
Bericht