Nieuwe vraag in de Splijtstof vraagrubriek

Splijtstof zoekt naar antwoorden
Auteur(s): admin | Categorie: Vraagrubriek

Splijtstof is op zoek naar studenten die een antwoord willen neerpennen voor de vraagrubriek van het eerste Splijtstofnummer van studiejaar 2016/2017! De vraag die in dit nummer wordt gesteld luidt als volgt:

Waar houdt de vrijheid van meningsuiting op, als zij al ergens op zou moeten houden, en op welke grond zou deze limiet, of juist haar afwezigheid, moeten worden gerechtvaardigd?

De discussie over vrijheid van meningsuiting is onlangs opgelaaid naar aanleiding van de gebeurtenissen in Duitsland, waar de regering het OM heeft toegestaan tv-komiek Jan Böhmermann te vervolgen op Turks verzoek. In Nederland is het kabinet voornemens het wetsartikel af te schaffen dat belediging van buitenlandse staatshoofden en regeringsleden strafbaar stelt. Onmiddellijk dient zich de vraag aan wat we dan moeten aanvangen met het verbod op majesteitsschennis, dat tevens in ons wetboek van strafrecht prijkt. Ook de verboden op haat zaaien, smaad en laster zijn niet allemaal onomstreden. De overgang van vrijheid van meningsuiting naar de verboden op bepaalde uitingen wordt gekenmerkt door een grijs gebied. Aan jullie de oproep om wat zwart- en wittinten te introduceren in dit grijze gebied (of juist een lans te breken voor deze grijsheid)!

Lijkt het je leuk om op deze vraag een kort antwoord te schrijven (plusminus 1000-1500 woorden), neem dan contact op via splijtstof@ftr.ru.nl !

Tags:

Download als PDF
| RSS 2.0 | Reageer op dit artikel

Er zijn geen reacties op dit artikel

Reageer op dit artikel
Bericht